Home > Algemeen > Volle Vaart Vooruit

Volle Vaart Vooruit

Het nieuwe jaar is net begonnen. Een nieuwe maand, in een nieuw jaar. Fris, blij en klaar om er tegenaan te gaan. Volle vaart vooruit.

Vooruit?

Kijk, daar wil ik in januari 2015 eens even bij stil staan. Dat “vooruit”. Mij werd vroeger, in mijn rol als bankier, nog al eens verweten dat ik achterstevoren op mijn paard zat. Ik keek nadrukkelijk naar het afgelegde pad en had geen idee waar het paard heen ging.

Ruim 75% van de vragen gingen over de verschillen tussen de eerder afgegeven prognose en de gerealiseerde cijfers. 15% over de huidige situatie en nog eens 5% over de mogelijke kostenbesparingen. Een goed cijferaar weet nu dat er dan nog 5% rest voor de blik naar voren.

Mijn huidige ervaring is dat nog steeds veel bankiers, maar zeker ook accountants, verschrikkelijk veel zadelpijn zullen ervaren, omdat ze de knop van de lasso in de rug voelen en de pasvorm is toch écht gemaakt om met de neus naar voren te zitten.

Accountants

Veel discussies over tegenvallende jaaromzetten bij accountants, dalende tarieven en een dalend aantal uren ten spijt…. de werkwijze van menig accountant is nog als in de twintigste eeuw. Administratie bijwerken, toepassen van regels en het jaar 2014 presenteren aan de klant in maart 2015.

De ondernemer is dan al lang weer bezig met de voorbereiding van de zomerbeurzen, de nieuwbouw van zijn derde filiaal of het opzetten van de crowdfunding om dit allemaal te bekostigen. 2014 kan ‘m dan meestal al gestolen worden. Daar ga je met je noeste arbeid. Waardering minimaal.

Wat dan wél?

Als accountant en vertrouwenspersoon weet je best veel van de klant. De vraag is nu…. Wat doe je met al die informatie? Durf je zaken aan te kaarten waar je zelf niet het fijne van weet? Durf je andere experts in te schakelen als je de benodigde kennis niet zélf in huis hebt? Wat speelt er in de markt? In welke levensfase zit de DGA? Zo maar wat gedachtespinsels die kunnen bijdragen aan wat de klant als “toegevoegde waarde” ervaart.

Concreet? Mijn “dingetje” is zeg maar bankzaken, met een specialisatie op het gebeid van renteswaps. Banken moesten eigenlijk vóór 31 december 2014 al hun renteswap-dossiers herbeoordeeld hebben. Buiten het feit dat ze dat niet gelukt is (mede door de enorme berg dossiers) het is toch de slager die zijn eigen vlees keurt. Een soort Vion, zeg maar. De uitkomst daar kennen we.

Wat houdt de accountant tegen om een inventarisatie te maken van de klanten met zo’n product, deze klanten te informeren over de (on)mogelijkheden en een bijeenkomst te organiseren waarin alles eens goed wordt toegelicht? Kijk, da’s proactief, klantgericht én actueel.

Als accountant kun je zélf vast nog meer voorbeelden bedenken om de klanten proactief mee te verrassen. Het werkwoord is DOEN en dán gaat 2015 er anders uitzien dan 2014.

Succes……. ik hoop dat alle goede voornemens dit jaar eens een keer uitkomen.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s