Home > Algemeen > WK en smartphone maken verborgen werkloosheid zichtbaar

WK en smartphone maken verborgen werkloosheid zichtbaar

In aanloop naar het WK voetballen wordt het duidelijk dat er in Nederland, naast onbetaald supporteren, misschien nog verborgen werkloosheid bestaat.

Stel je bent werkgever en 60% van jouw medewerkers heeft wel wat met voetballen. Zéker bij een WK in Brazilië . Toch spannender zo’n internationaal toernooi in dat exotische land. Leuk voetbal, nog betere entourage. Dus gaat een harde kern, uiteraard tijdens werktijd, ijverig aan de slag met de weddenschappen over de uitslagen, het maken van poules, geld inzamelen en meer. En dan heb je als werkgever tijdens dit WK nog het geluk dat de wedstrijden na 17 uur worden uitgezonden, anders waren de ineffectieve uren echt niet bij te houden.

Hoe ziet dat er nu uit in de rest van het jaar?

Met internet op de werk-PC en op de smartphone is online shoppen tijdens werktijd voor velen een serieuze uitdaging. De uitkomst van een bescheiden onderzoekje geeft aan dat “het online shoppen onder werktijd vooral onder jongeren populair is. Bijna de helft zegt zich weleens online te oriënteren en/of een product te kopen onder werktijd”. Bijna de helft?! Zeker en uitsluitend tijdens de lunchpauze of het toiletbezoek?

En naast online shoppen, heb je dan nog niet-zakelijke activiteiten als Facebook, vakantie boeken, Wordfeud met vriend(inn)en, Candy Crush, Angrybirds afschieten en nog veel meer. Vele loondienstmedewerkers herkennen zichzelf, maar vooral hun collega’s hier in. Daar is geen aanvullend onderzoek voor nodig.

Dat bracht een van mijn klanten er toe om tijdens een werkoverleg het volgende voor te stellen.

  • Voor het vaste kantoorpersoneel blijven alle mobiele apparaten (smartphones en tablets) thuis of in de jaszak aan de kapstok bij binnenkomst. “Bereikbaar voor thuis, collega’s en/of klanten ben je ook met de vaste telefoon op het bureau”.
  • De ‘mobiele’ telefoonkosten voor de buitendienstmedewerkers worden in het werkoverleg vanaf juli 2014 inzichtelijk voor iedereen, “zodat je nog ruim de tijd hebt om het gebruik te ‘normaliseren’, indien nodig”.
  • PC’s op de werkplekken staan weer met de schermen richting de andere collega’s opgesteld. “Dat bespaart jullie rode oortjes als je vakantieveiling of facebook niet snel genoeg weg geklikt krijgt wanneer ik onaangekondigd aan je bureau sta”.

Degene die het hier niet mee eens was, mocht keiharde argumenten geven om voor hem of haar een uitzondering te maken. Geen van de 27 medewerkers meldde zich.

De consequentie is nog ongewis, maar er kunnen volgens mij maar twee uitkomsten mogelijk zijn:

  • een hogere output (kwantitatief of kwalitatief) of
  • er vindt een bescheiden personeelsreductie plaats.

Mijn klant vindt beiden prima. De keuze is aan de voetbalminnende of internettende medewerkers. ‘Game over’, dan maar?

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: