Home > Bankzaken, Rentederivaten > De beerput die ‘renteswaps’ heet, begint te ruiken…….

De beerput die ‘renteswaps’ heet, begint te ruiken…….

De afgelopen periode was weer een bewogen periode. En waar schrijf je dan over? De uitspraken van Geert Wilders en de bijkomende enorme verontwaardiging? De benoeming van de nieuwe Rabostuurman? De uitslagen van de Gemeente Raadsverkiezingen en de pak slaag voor de PvdA? Over Obama in Nederland?

Keuze genoeg. Toch lijkt het erop alsof we twee grote nieuwsitems hebben gemist.

1. De omvang van de Nederlandse markt van rentederivaten MKB

Het recente AFM-rapport over de verkoop van rentederivaten aan MKB Nederland was duidelijk. Banken hebben serieus fouten gemaakt en de AFM verwacht dan ook herstelacties van banken. Hoe groot de omvang van de MKB derivatenmarkt in Nederland is, weten we niet. Want degenen die het kúnnen weten (banken, NVB, DNB en AFM) doen er het zwijgen toe. Sommigen zullen gedacht hebben: “Toegeven, is vragen om straf en financiële boetedoening. Dat doe je dus niet”. Zwijgen bij onoorbare praktijken loont immers, zo weten de motorjongens van de Nomads al jaren. Een bewezen techniek… de juridische bewijslast ligt dan bij de ander. En banken hebben nou eenmaal ‘diepere zakken’ dan de MKB’er.

Daarom vond ik het verfrissend om afgelopen week een eerste indicatie te lezen over de mogelijke marktomvang van renteswaps in Nederland: € 51.700.000.000. Zeg maar, de woekerpolissen x heel veel! Dit getal is uiteraard discutabel, maar laat de échte kenners maar eens aantonen dat dit bizarre getal wel of niet klopt. Stop met zwijgen, word transparant!

In Groot Brittannië pakken ze deze casus doortastender aan. MKB’ers aan de andere kant van de plas hebben al vele en grote successen geboekt als het gaat om het aanpakken van de misleidende verkoop van renteswaps door banken. Mind you. Zelfde soort bank, zelfde soort klant, zelfde soort product, zelfde soort verkooptechniek.

Warre Buffett

2. De koppeling Euriborfraude en renteswaps

Ook weten we inmiddels (eindelijk) dat banken, waaronder de coöperatieve Rabobank, op grote schaal ‘gesjoemeld’ hebben met de Libor- en Euriborrente, waarvoor ze beboet zijn en/of schikkingen betaald hebben. En iedere keer betreft het megabedragen, dus zijn de belangen van de banken dat blijkbaar ook. Waarom zouden zij anders met deze rentetarieven frauderen?

Advocaat Carel Abeln heeft, namens een Rabobankklant, de eerste steen geworpen. “De verkoop van duizenden rentederivaten aan bedrijven kan op grond van deze fraude worden teruggedraaid”, zo geeft hij aan op de website van Follow The Money. Zijn uitleg over de aanpak is uitgebreid en de mogelijke claims acht hij kansrijk. We gaan het zien!

Als zijn aanpak werkt, kunnen zakelijke Raboklanten mogelijk van de ongevraagde renteswaps afkomen. Ongevraagd? Ja, beste bank(lobbyist)en… ongevraagd! Heel veel MKB’ers kenden en kennen het product renteswap niet eens. Er zélf naar vragen was en is dus onmogelijk. Zij vroegen hun bankier slechts om een VASTE financieringsrente!

En zo schuift de loodzware deksel van de beerput ‘renteswaps’ langzaam van zijn plaats. Like in the UK! What’s that smell?

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s