Home > Algemeen, Bankzaken > De Nederlandse Bank slaapt niet, maar wijzelf….

De Nederlandse Bank slaapt niet, maar wijzelf….

Als ik vertel dat het niet DNB is die slaapt, maar wijzelf. Wat zeggen jullie dan?

Wij denken dus oprecht dat DNB even niet oplette bij 9 (negen!) grote dossiers in de afgelopen jaren: Icesave, DSB, ABN Amro, ING, Rabobank, Fortis, SNS Reaal, Libor en Euribor? Niet één, maar negen… negen spookrijders? Om in termen van het verkeer te blijven. DNB is de verkeersagent die blijkbaar maar niet in de gaten wil krijgen dat bepaalde automobilisten structureel doorrijden als het verkeerslicht op rood staat.

TRABANTJE

Vooropgesteld dat de automobilisten zélf verantwoordelijk zijn voor het opvolgen van verkeersregels, dan nog is het wrang dat de verkeersagent (ook structureel) pas achteraf “foei” roept en uitgebreid verslag schrijft om vervolgens de volgende auto weer plankgas door het rode licht te zien blazen. Keer op keer geen gebruik makend van spijkermatten om hen te stoppen, maar met hun Trabantje in de achtervolging op de verkeersovertreder in zijn Maserati.

Waartoe is DNB eigenlijk op aard? Onder andere “streeft zij de bewaking na van de integriteit van het financiële stelsel”. Genoeg te doen, zou je dus zeggen als je de negen dossiers inhoudelijk bekijkt. En toch lijkt het DNB keer op keer te verrassen dat de integriteit van het financiële stelsel nog voor verbetering vatbaar is. Of is het geen kwestie van verrassing?

HOLLAND FINANCIAL CENTRE

Minister Dijsselbloem gaf begin dit jaar in het programma Buitenhof te kennen dat “DNB en banken te innig” zijn en dat hij het vréémd vond dat er binnen een organisatie als Holland Financial Centre sprake is van “vermenging van rollen en verantwoordelijkheden”! Volgens Dijsselbloem was er bij DNB toen al veel verbeterd, maar leerde het debacle rond SNS Reaal dat er nóg meer te verbeteren is. Zo verleende het ministerie van financiën in 2008 financiële steun aan SNS Reaal, nadat DNB concludeerde dat de bank “in de kern gezond” was. Later slaagde SNS Reaal voor Europese stresstesten die door DNB werden goedgekeurd. En dáárna volgden nog dossiers als Libor, Euribor en Rabobank.

ONKUNDE-TOEVAL-SLAPEN

 • Onkunde?

Dat er zoveel jaren en zoveel dossiers verstrijken zonder adequate bijscholing en/of betere bemanning, dat geloof ik niet.

 • Toeval?

Als een ezel zich al géén twee keer aan dezelfde steen stoot, waarom DNB dan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 of 9 keer?

 • Slapers dan?

Als ik de CV’s van de DNB-directie, de samenstelling van de Raad van Commissarissen en de Bankraad bekijk, dan kun je niet zeggen dat het geen wakkere types zijn.

Kortom, het is dus géén onkunde, het is géén toeval en het zijn ook géén slapers. “Vermenging van rollen en verantwoordelijkheden”, zei minister Dijsselbloem in februari 2013. Is minister Dijsselbloem een complotdenker? We zullen het snel weten bij dossiers 10,  11 en 12.

Colijn

Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn“, aldus Colijn enige tijd voordat de Duitsers NL binnenvielen.

 1. 18 december 2013 om 11:37 pm
 2. appie b. broek
  2 januari 2014 om 11:53 am

  Met waardering voor uw blog moet het mij toch van het hart dat ook u weer de naam en reputatie van Colijn, misschien onbedoeld, ‘misbruikt’ om uw eigen betoog in een historisch perspectief te zetten.

  Immers, wanneer hield Colijn een radiorede waarin bovenstaand citaat voor kwam? En waarom wordt dit niet onbelangrijke feit niet door u vermeld? Was het niet 1936, dus 4 jaar voordat de Duitsers hier binnen zouden vallen, dat Colijn dit zei n.a. v. de Duitse bezetting van het Rijnland?

  Ik heb in dit verband nog een ‘nieuwtje’ voor u. De instantie die dit citaat van Colijn voor het eerst ‘politiek’ gebruikte, en nog steeds navolgers vindt, was n.l. de N.S.B., die Colijn verweet te weinig geld aan defensie te besteden!

  Als het bovenstaande iets bewijst is het wel hoe wij ‘misleid’ worden door onze eigen historici!

  Dat geldt natuurlijk ook voor de ‘deconfitures’ van onze financiele instellingen; als men de geschiedenis niet kent kan men er ook geen lessen uit trekken; maar dat het zgn. ‘toezicht’ volstrekt onvoldoende, slap en misschien wel ‘corrupt’ is, lijkt mij, hoewel een ‘leek’ op financieel gebied, nogal duidelijk!

  En dat dit ook geldt voor de controle van het parlement lijkt mij ook nogal evident!

 1. 30 juli 2014 om 3:55 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: