Home > Bankzaken > Bankfraude of ‘balletje-balletje’?

Bankfraude of ‘balletje-balletje’?

Welke omvang moet een megafraude hebben om serieus genomen te worden?

De verontwaardiging over de boete voor Rabobank voor hun rol in de mega-LIBOR fraude was best wel aandoenlijk. Uitspraken als “zélfs de Rabobank” of “ook deze coöperatieve bank?” Hoe naïef! Natuurlijk ook bij de Rabobank. Sterker nog. De mailwisselingen van Rabo-handelaren, als bewijs van deze LIBOR-fraude, waren al sinds 2009 in het bezit van de compliance-afdeling van de Rabobank in Utrecht, maar er werd niets mee gedaan. Dat was het idee.

De bewijsstukken over deze LIBOR-fraude waarden al langere tijd op internet rond, waaruit ik precies een jaar geleden al citeerde. Raar ook trouwens dat de NSA geen kopieën van deze mailberichten naar DNB heeft gestuurd.

RENTENIEREN

Bij de Rabobank blijft Sipko Schat vrolijk aan ’t werk en gaat Piet Moerland, iets eerder dan gepland, ijverig rentenieren. Zélfs bij een spaarrente van 1,5% gaat ‘m dat aardig lukken. Zij wisten namelijk van niets en kwamen van nergens. Deed mij denken aan de verontwaardiging over het feit dat er in de wielersport überhaupt doping werd gebruikt. Ook dat wist de Rabo-top blijkbaar als laatste.

GESJOEMEL

Daarnaast wordt deze megafraude in onze media ook heel lief “gesjoemel” genoemd. Gesjoemel? Een soort ‘balletje-balletje’, zo klinkt dat. Het is toch echt een megafraude en betreft enórme bedragen! Zo ging Madoff in 2009 voor aanzienlijk minder fraude 150 (honderdvijftig!) jaar de bak in. Maar hij werkte dan ook niet bij een bank. Het lijkt wel of we met het gebruik van het woordje ‘gesjoemel’ willen aangeven dat wij het zélf allemaal ook wél mee vinden vallen.

DE NEDERLANDSE BANK

En De Nederlandse Bank? Hun trackrecord is inmiddels ook erg indrukwekkend: DSB, ABN Amro, Fortis, SNS, Icesave, LIBOR, EURIBOR en nu dus ook Rabobank. Dan blijft er niet veel te controleren meer over, maar misschien nog wel de valutafraude, ISDAfix en de misleidende verkoop van rentederivaten aan MKB NL. Zelfs de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Chris Buijink,  durfde in het programma ‘Eenvandaag’ toekomstige bankschandalen niet meer uit te sluiten.

Wél is het voor DNB zaak gebleken om gemaakte fouten, achteráf, vooral goed vast te leggen. Wat is er gebeurd, hoe, wat en door wie. In de brief van DNB aan Rabobank van vorige week staat dat best goed beschreven. Alleen koop je daar niet veel voor. “Niks”, zeg maar gerust.

REACTIE HANDELAAR

Het écht schokkende nieuws over deze LIBOR-fraude had naar mijn mening te maken met de verontwaardigde houding van een van de Rabo-handelaren: “We zijn hard gestraft. Te hard misschien. En dat Moerland afscheid nam, is overbodig. Spelen met LIBOR-tarieven hoorde er gewoon bij als je met de grote jongens mee wilde doen. De hele markt deed dat en dus Rabo ook. Dan kun je onderuit gaan. Goed klote”.

Recentelijk kreeg ik uit verschillende windrichtingen onderstaande DSB-sketch van Lebbis over bankiers toegestuurd. Ik vind ‘m verbaal nogal uit de bocht vliegen, maar op 3:23 minuten zegt hij iets dat ik hier meen te herkennen: “Als je in je eigen groepje zit, kun je je eigen normen niet beoordelen”.

Voor cabaretier Lebbis is het maar een sketch, maar de geïnterviewde Rabo-handelaar meende het serieus. Daar zit mijn verontwaardiging.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s