Home > Bankzaken, Rentederivaten > Renteswap: De simpele uitleg!

Renteswap: De simpele uitleg!

“Wij van WC eend adviseren WC eend”. Een reclameslogan uit de 80’er jaren. Kort, eerlijk en duidelijk.

Op 13 juli jl. verscheen er een uitgebreid artikel over bancaire adviseurs die hun lucratieve WC eend verkochten en nog steeds verkopen… de renteswaps. Alleen dan minder eerlijk en minder duidelijk.

Dat gaat als volgt. Als verkoper noem jezelf klantenadviseur, je adviseert de klant  ongevraagd een renteswap, biedt hen tegelijkertijd géén (vastrentend)alternatief en verkóópt deze renteswap als dé verzekering tegen ongewilde debetrentestijgingen! Net zo solide als een vaste debetrente! Vervolgens prijs je het product absoluut wazig (lees: duur) en als de klant in 2007, 2008 en 2009 het te dure product van je gekocht heeft, jaag je daarna zélf de klantrente op de financiering omhoog middels risico- en liquiditeitsopslagen. En daarmee wordt het doel van de klant (verzekeren tegen stijgende rente op de financiering) geheel teniet gedaan. Door de verkoper van ‘de verzekering’ zélf, nota bene.

Wat uit bovengenoemd Volkskrant-artikel blijkt, is dat een renteswap door vrijwel niemand exact begrepen wordt. In tegenstelling tot de daar gepresenteerde uitleg is het is namelijk NIET de variabele debetrente die geruild wordt tegen een vaste rente, maar SLECHTS de Euriborrente die geruild wordt. En zoals ik eerder beschreef, bestaat de variabele debetrente voor de bankklant naast het Euribortarief uit nog twee rentecomponenten, de risico-opslag én de wazige liquiditeitstoeslag (ING en Rabobank) of markttoeslag (ABN Amro). Daarmee heeft de bancaire verkoper twee ‘knoppen’ tot zijn beschikking om de klantrente op de financiering, zonder onderbouwing, alsnog te verhogen. Daar gaat je “vaste rente”.

OPLEIDING

Uit cursus- en trainingsmateriaal uit 2007 en 2008 blijkt dat sommige banken hun accountmanagers hebben aangeleerd dat een renteswap de klant eenzélfde (rente)zekerheid op de financiering biedt als een traditionele vaste rente. Dat is pertinent onjuist. Met als gevolg dat deze afgestudeerde, bancaire accountmanagers deze renteswaps structureel met onjuiste argumentatie verkocht hebben aan (renteswap)leken. En als bancaire verkopers het product al niet geheel begrijpen, hoe kunnen zij hun klanten dan juist voorlichten? Niet dus!

HERSTELLEN

Vanaf 2009 zijn banken zich daar vaak bewust van geworden en zijn zij hun fouten gaan corrigeren door klanten hernieuwde documentatiesetjes toe te sturen ter ondertekening. Uiteraard met schattige teksten als ‘dat moeten wij van de AFM’ en ‘dit is gewoon iets administratiefs’ of bij wijzigingen in de onderliggende financieringsstukken. Maar in ieder geval nooit met open vizier en transparant. Want transparantie kost deze banken geld. Veel geld. Britse en Duitse banken voelen de nattigheid aankomen en reserveren al miljarden om klanten te (gaan) compenseren.

NEGATIEVE MARKTWAARDE

Renteswaps gesloten tot oktober 2008 gingen uit van stijgingen van het Euribortarief, maar dit tarief kelderde van ± 5,0% in oktober 2008 naar ± 0,2% nu. De ‘renteverzekeringspolis’ heeft nu daarom een negatieve marktwaarde. Dat is op zich  verklaarbaar. Maar banken vergelijken dat maar ál te graag met de boeterente welke een klant ook had moeten betalen als zij een vaste rente (gesloten in het verleden) nu hadden willen ‘openbreken’. Maar ook die vergelijkingsvlieger gaat niet op.

De boeterenteberekening bij vervroegd aflossen van een vaste rente is bij sommige banken een héle andere berekening dan het tussentijds afwikkeling van een renteswap. Deze laatste berekening is voor de klant financieel vaak veel nadeliger. En…. een marktwaardeberekening die de klant zélf overigens nooit te zien krijgt! Dát en het feit dat er überhaupt een forse negatieve marktwaarde zou kunnen ontstaan, zijn banken nogal eens  ‘vergeten uit te leggen’ aan hun zakelijke klanten. Leve de zorgplicht!

Kortom, de WC eend blijkt vaak niet de oplossing te zijn voor het vieze toilet. Sterker nog…. in de échte praktijk blijkt dat er meer lucht zit aan de verkoopwijze en wazige prijsverhogingen dan aan de WC zelf.

WC eend

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: