Home > Algemeen, Uncategorized > Je hebt ratten én je hebt ratten….

Je hebt ratten én je hebt ratten….

Contracten zijn geldig zolang de bovenliggende partij dat wil.

Drie ratten in een schoenendoos snuffelen aan elkaar. Vijf ratten knagen aan elkaars staart en acht ratten in één schoenendoos vreten elkaar op. Met huid en haar. Zoals de Postbank commercial 17 jaar geleden al aangaf, wonen wij met velen in de schoenendoos die Nederland heet.

Wij denken kannibalisme te kunnen voorkomen door duidelijke afspraken met elkaar te maken, zodat we elkaar niet in de weg lopen. Letterlijk én figuurlijk. Verleen je in het verkeer geen voorrang, dan kost je dat € 220! Heb je als ondernemer de BTW niet op tijd bijgeschreven op de fiscusrekening? Boete! Te laat in de klas? Strafwerk!  Afspraak is afspraak op straffe van boetes. “Da’s toch duidelijk”, hoor ik je denken.

Dan de praktijk in de afgelopen (werk)week! De afspraken zijn duidelijk,

 • tenzij…… het uitzendbureau een tariefconflict heeft met een van haar opdrachtgevers. Dan hééft mijn zoon, als uitzendkracht, een getekend contract op zak met daarin een overeengekomen uurtarief, maar gaat het uitzendbureau met terugwerkende kracht het uurloon verlagen. Het is namelijk makkelijker een jeugdige uitzendkracht te dreigen met “baanbehoud of niet”, dan je eigen toegevoegde waarde als uitzendbureau te laten zien in de onderhandelingen met ondernemers. De betrouwbare-werkgever-van-het-jaar-trofee gaan zij niet verdienen.
 • tenzij…… de scholengemeenschap van mijn dochter de regeltjes maakt voor iedereen, leraren én leerlingen, maar deze slechts van toepassing verklaart op leerlingen. De school is een rookvrije omgeving, behalve voor….. Zonder geldige reden verzuim van een lesuur betekent zo’n lesuur 200% inhalen, behalve voor…… Leerwerk niet op tijd klaar, dan een extra uur nablijven, behalve voor…….. De leerlingen zien de regelgevers dan als gezagvoerders die hun macht misbruiken en ervaren hen vervolgens als machthebbers zonder gezag.
 • tenzij…… je bankcontracten hebt getekend en de bank wil dat je de financieringen gaat aflossen, hetgeen je concreet niet bent overeengekomen. Verwijzend naar de bankregeltjes in de Algemene Voorwaarden maakt een huisbankier je duidelijk dat ze daartoe gerechtigd zijn en halen de aflossingsbedragen gewoon van je rekening. Lastig te verkroppen, maar duidelijk! De bank niet als reken-, maar als regelmeester.
 • tenzij…… je bankcontracten hebt getekend en je als klant wilt dat de bank zich aan de (eigen) bankregeltjes in de Algemene Voorwaarden houdt op het gebied van boetevrij aflossen en de te kiezen rentevastperioden. Duidelijk? Nee, geheel niet. Wijzend op deze klantrechten (lees = bankverplichtingen) zegt de bank letterlijk “Die Algemene Voorwaarden schuiven we gewoon terzijde. Daar weten onze juristen wel raad mee. Die hebben al vaker met dat bijltje gehakt”. De bank als onbetrouwbare contractspartner.

Samengevat. Je hebt ratten en je hebt ratten. De rat die zich het sterkst waant, knaagt aan de ander. Maar of zo’n rat ook de langstlevende rat is, is in het laboratorium in ieder geval nog niet bewezen. De groeten uit Hamelen.….

Advertenties
Categorieën:Algemeen, Uncategorized
 1. Mary-Ann
  16 mei 2013 om 6:13 pm

  Wat een week ! Even over dat uitzendbureau, is dat juridisch wel mogelijk? Of “vertrouwen” ze er gewoon op dat niemand hier iets mee doet uit angst om zonder werk te komen, in deze toch al niet al te makkelijke tijd? De school is natuurlijk verkeerd bezig. Maar het meest verbaas ik me toch echt over die bank. Mag ik vragen welke bank dit is geweest. Wanneer mogen ze zomaar aflossing ( extra ) vragen? En wij mogen ook boete vrij aflossen. Wij hebben een spaar hypotheek en willen in de toekomst extra aflossen zodat we ons huis ( wellicht dom bedacht) als een soort pensioen voorziening hebben. Ook wij hebben dat niet helemaal goed geregeld. ( ZZP )

 2. 16 mei 2013 om 6:21 pm

  -Uitzendbureau heb ik uiteraard even gebeld, na contact met de ABU. Natuurlijk trokken zij aan het kortste eind.
  -Bij alle banken staat in de AV dat zij de aflossingsschema’s, rentetarieven etc mogen aanpassen. Anno 2013 doen alle banken dat geregeld. Vraag is of het redelijk en billijk is.
  -Het laatste (extreme) voorval was een van onze nationale banken… beginnend met een S.

 3. Mary-Ann
  17 mei 2013 om 9:31 am

  Mogen ze dan ook bijvoorbeeld het aflossingsbedrag van je hypotheek verhogen? En de rente staat toch vast in het contract? Zou bijvoorbeeld over het spaar gedeelte de rente kunnen verlagen ondanks het tien jaar vast tarief?

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: