Home > Algemeen, Bankzaken > Hoe moet het verder in de financiële sector? …….Iemand?

Hoe moet het verder in de financiële sector? …….Iemand?

Hoe vaak kun je de alarmbel luiden, zeker wanneer je zelf ook geen blauwdruk hebt hoe het dan wel moet? Een greep uit het nieuws over de mondiale financiële sector in de maand december van het jaar 2012.

Eén: hedgefonds verdient 500 miljoen pond aan speculatie met Griekse staatsobligaties.

Twee: Zwitserse bank UBS betaalt bijna miljard pond boete wegens manipulatie van, en speculatie met, het rente-instrument Libor.

Drie: Britse bank HSBC krijgt boete van twee miljard dollar voor onder meer witwassen van drugsgeld. Die boete zou veel hoger moeten zijn om afschrikwekkend te werken, gaf de aanklager toe, maar dat kon niet, want anders zou het globale financiële systeem in gevaar komen; too big to fail .

En vier: het voormalige hoofd van de Britse toezichthouder FSA is overgestapt naar de Britse bank Barclays. Hij krijgt daar drie miljoen pond per jaar.

Een radicale gedachte: de aanslagen van elf september 2001 vormden een fundamentele innovatie van terreur omdat doel veranderde in middel. Niet langer blies je een vliegtuig op, nee, nu gebruikte je dat vliegtuig om iets nog veel groters op te blazen. Betekent too big to fail hetzelfde voor bankberovingen? Niet langer haal je een bank leeg, nee, je gebruikt die bank om iets nog veel groters te plunderen, namelijk de staatskas.

Dit gaat inderdaad wat ver, of juist niet ver genoeg. Het gaat niet alleen om de zakenbanken. De financiële sector is vrijwel overal diep verrot – en dat we daar niet nog veel meer over horen vanuit de wetenschap, politiek en journalistiek doet het ergste vrezen. Paranoïde? Ik hoop het, maar citeer intussen Kevin Spacey in de film American Beauty : Never underestimate the power of denial .

Mijn eigen natte-vinger-indruk: zolang de geldpersen doordraaien maar inflatie uitblijft, merkt de gemiddelde burger relatief weinig van hoe die wordt uitgezogen. Maar het idee dat je geld kunt blijven doordrukken zonder dat de prijzen stijgen, lijkt me even houdbaar als het idee dat je subprime hypotheken met een complex financieel instrument kunt omtoveren in super veilige triple A -beleggingen.

Ik weet het ook niet meer. Het idee achter journalistiek in een democratie is: de mensen moeten dit weten! Dan komt er druk op politici, die de mistoestand aanpakken. Hoe meer ik zie en begrijp van de financiële sector, hoe meer ik me afvraag of deze gedachte nog opgaat. De sector is immuun geworden voor onthullingen. En nationale politici die binnen de lijntjes van de financiële sector blijven, kunnen in hun ‘tweede carrière’ rekenen op life changing rewards . Recent ging Labour-kopstuk en gewezen EU-commissaris Peter Mandelson naar de bank Lazard. Kassa!

Of neem dat hedgefonds, een soort agressief beleggingsfonds waarop nauwelijks toezicht is. Van die 500 miljoen winst op Griekse obligaties mag het fonds een vijfde houden, dus 100 miljoen. Geef daarvan drie procent aan de Conservatieve partij en je bent in een klap een van de grootste donoren.

Dit is de laatste column voor de kerst, dus misschien eisen de donkere dagen gewoon hun tol. Maar ik zie werkelijk niet hoe we hier zonder brokken uit zullen komen. Wie weet kijken we over twintig jaar terug op deze periode en zeggen: herinner je je die Occupy-beweging nog? Dat was toch eigenlijk de laatste poging om de mondiale financiële kaste weer onder controle te krijgen, zonder gebruik van geweld?

Auteur / Bron: Joris Luyendijk / De Standard.biz

Advertenties
Categorieën:Algemeen, Bankzaken
  1. 30 januari 2013 om 12:33 pm

    Rentespook vervangen door ruilhandel: ik doe iets voor jou als jij iets voor mij doet; hoe simpel wil je t hebben? Terug naar de basis, uithuilen en opnieuw beginnen maar maak niet dezelfde fout als 4000 jaar geleden. Om met Van Gaal te spreken: ben ik nou zo slim of zijn jullie zo dom…

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: