Home > Algemeen, Bankzaken > Het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) is onwaarschijnlijk bizar.

Het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) is onwaarschijnlijk bizar.

Politici schreeuwen dat er een permanent Europees noodfonds moet komen en nagenoeg geen politicus die daar ook maar één kritische noot over kraakt. Hier in Nederland is het een éénmansfeestje van Jan Kees de Jager. De rest in Den Haag snapt het niet, wil het niet snappen of kan simpelweg niet lezen. Daarom heb ik waarschijnlijk nog geen alternatieven gehoord.

Daar waar landen structureel meer uitgeven dan dat er binnenkomt, ontstaan er begrotingstekorten. Landen met begrotingstekorten zullen daarom (moeten) gaan lenen. En leningen moet je (net als wijzelf) gewoon terugbetalen. Terugbetalen…. waarvan? In de portemonnee zat toch al een gat? Gaten met gaten vullen? Ik bespeur daar weinig stabiliteit.

De financiële bijdragen van de ESM-leden zijn enorm. Aan het huidige start(!)kapitaal van € 700 miljard móet Nederland € 40 miljard bijdragen, te betalen in 5 jaarlijkse termijnen.

Is dat nou veel? Tsja, vorig jaar bedroeg de totale inkomsten aan loon- en inkomstenbelasting in Nederland € 44 miljard. Het is ook een bedrag dat in schril contrast staat met de voorgestelde bezuinigingen in eigen land. Bezuinig je bv. € 18 miljard, moet je € 40 miljard verplicht overboeken naar ESM. Zo moeten wij (van 65) tot 67 jaar doorwerken om miljarden te besparen en gaan die bedragen nu verplicht (indirect) overboeken naar een land waar de wettelijke pensioenleeftijd 57 is. Logisch toch?

Op 24 mei 2012 stemde de Tweede Kamer in met dit bijzondere verdrag. http://www.nu.nl/politiek/2818467/kamer-stemt-in-met-esm-verdrag.html. Precies, maar dan ook precies, 2/3 van de kamerleden stemde voor?! Op 12 september, de dag dat wij in Nederland gaan stemmen, beslist het Duitse constitutioneel hof of het ESM überhaupt wel aan de Duitse grondwet voldoet. http://www.bnr.nl/topic/schuldencrisis/403110-1207/esm-verdrag-in-handen-van-het-duitse-hof

Zijn die Duitsers beter in teksten verklaren dan wij? In het verdrag (http://www.european-council.europa.eu/media/582895/10-tesm2.nl12.pdf) zélf staan immers een aantal bijzondere artikelen in simpele “Jip en Janneke taal”:

Artikel 8

Het maatschappelijk start(!)kapitaal bedraagt € 700.000 miljoen.

Artikel 9

De Raad van gouverneurs kan nog niet betaald kapitaal, onherroepelijk en onvoorwaardelijk bij de leden opvragen………te betalen binnen 7 dagen.

Artikel 10

De Raad van gouverneurs kan het maatschappelijk kapitaal zélf wijzigen.

ESM-leden hebben hier géén invloed op. Laat staan een veto. Nederland c.q. de Tweede Kamer heeft simpelweg het nakijken. Wat sommige TK-leden daar ook over zeggen. Een regelrechte “blanco cheque” te besteden door onschendbare ESM-gouverneurs.

Artikel 32&35

Hierin staan de voorrechten, onschendbaarheid en immuniteiten geregeld.

– Medewerkers van het ESM zijn immuun voor strafvervolging.
– De kantoren van het ESM mogen geen onderwerp zijn van doorzoeking c.q. huiszoeking.
– Beslissingen van het ESM mogen niet door een rechter getoetst worden.

Blijf ik nog zitten met een paar vragen:

  • Wie heeft er een gedegen alternatief voor dit ESM bedacht de afgelopen periode?
  • Welke (Nederlandse) belastingbetaler/stemmer gaat hier mee akkoord?
  • Welke volksvertegenwoordigers stemden voor en welke tegen?
Advertenties
Categorieën:Algemeen, Bankzaken Tags: , , ,
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: