Home > Bankzaken > JK de Jager: “Hypotheekconsumenten ga ik beschermen en MKB’ers zoeken het maar lekker zelf uit”!

JK de Jager: “Hypotheekconsumenten ga ik beschermen en MKB’ers zoeken het maar lekker zelf uit”!

Consumentenbeschermheer De Jager gaat een wetsvoorstel maken ter bescherming van de consument (http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/04/14/brief-over-transparante-hypotheektarieven.html).

Wat is het probleem? De hypotheekbank stuurt nu twee weken voor de rentevervaldag een nieuw rentevoorstel naar haar klanten. Het lukt de trage, naieve en onwetende consument natuurlijk niet om in die twee weken (met in de linkerhand een taxatierapport en in de rechterhand een loonstrook) bij de Hypotheker binnen te lopen en met 6 offertes naar buiten te lopen. Maar twee dagen later zit ie bij de notaris en de huisbankier heeft het nakijken. Zo denk ik dan….

Nee, dan de ondernemer” moet De Jager gedacht hebben. Hij wilde toch zo graag de slimmerik uithangen en snel rijk worden. Dan lukt het die ondernemer makkelijk om in diezelfde twee weken van diezelfde bank een nieuwe bankofferte te krijgen voor zijn werkkapitaal en onroerend goedfinanciering als de renteherziening van zijn zakelijke huisbankier niet bevalt.

MKB Nederland heeft dan slechts te maken met interne kwartaal-, halfjaar en jaarcijfers, goedgekeurde jaarrapporten van een registeraccountant, een gecertificeerde prognose tot 2022, binnen- en buitenlands betalingsverkeer, internetbankieren, verpanding aandelen, inventaris, wagenpark en kleinkinderen, hoofdelijke aansprakelijkheid, saldo- en rentecompensatie, vreemde valutafinancieringen, rentederivaten…. enzovoorts enzovoorts.

Dan is twee weken eigenlijk nog best veel tijd moet de huisbankier van een van mijn klanten gedacht hebben. De renteherzieningsbrief voor 2 januari 2012 was opgesteld op 19 december 2011, maar werd pas bezorgd op 24 december?! Dat kwam of door de Kerstdrukte of ze zullen gedacht hebben dat de concurrentie tussen Kerst en Oudjaar geen ADV-dagen op zouden nemen.

Er is ook goed nieuws voor MKB Nederland. Wij, ondernemers, hebben daar geen nieuwe wet voor nodig, maar slechts een rode pen. Bij de offerteondertekening zeg je tegen de accountmanager van de bank: “Pak mijn pen en streep die twee weken door en maak daar twee maanden van als je wilt dat ik de offerte teken”.

De rentepercentages worden anders wanneer je jezelf niet met de rug tegen de muur laat zetten. Ook dat is een wet (matigheid)… Succes.

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. 25 april 2012 om 8:41 am

    Goede tip Frank! Mijn ervaring is dat ondernemers veel te weinig vragen om een renteherzieningsbrief die ruim voor de rentevervaldatum ligt, met als gevolg dat je geen 3 of 5 jaar vastzit aan een rente% maar ook een vrijbrief geeft voor een verhoging van het rentetarief.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: