Home > Bankzaken > Bankzaken: De zakelijke, variabele MKB debetrente toegelicht.

Bankzaken: De zakelijke, variabele MKB debetrente toegelicht.

Bedrijven hebben nogal eens een rekening courant krediet of een lening.

Bij een RC krediet is er altijd sprake van een variabele rente, bij een lening is dat een optie. In beide gevallen zijn banken momenteel bezig hun rentemarges te verhogen onder het mom van kredietcrisis. Om zicht te krijgen op de mogelijkheden van onderhandelen, is het eerst nodig transparantie te krijgen.

Waar moet je op letten anno 2012?

Een debetrente tarief is opgebouwd uit 3 elementen:

  • Inkooptarief van de bank.
  • (Tijdelijke) liquiditeitstoeslag door mogelijk iets duurdere inkoop van de bank i.v.m. de crisis per heden.
  • Risico-opslag, afhankelijk van het risico dat de bank bij uw onderneming denkt te lopen (maakt u winst/verlies en heeft u veel/weinig eigen vermogen in de balans).

Wat is het probleem?

Banken zijn bijna niet geneigd om u deze transparantie te bieden.

a. In het MKB segment hanteren zij liever het vage “basisrente-principe”. Vandaag de dag ligt deze basisrente tussen de 4,40%-4,60% (verschillend per bank). Hier bovenop komt dan nog de risico-opslag (verschillend per klant).

b. Bij de grotere ondernemingen moeten de banken, desgevraagd, een basisrente hanteren die 1 of 3 maands Euribor heet. Per heden liggen deze tarieven op respectievelijk op 0,42% en 0,78%. Hier bovenop komen dan nog de risico-opslag én de tijdelijke liquiditeitstoeslag van circa 0,55% (verschillend per bank én klant).

Het is niet moeilijk om uit te rekenen dat je bij een risico-opslag van bijvoorbeeld 1,75% in het MKB (a) een hogere debetrente (4,45% + 1,75% = 6,20%) betaalt, dan bij de grotere ondernemingen (b) namelijk (0,42% + 1,75% + 0,55% = 2,72%). Een verschil van 3,48% !!!

Wat is de oplossing?

Heeft u een variabel debetrente tarief gebaseerd op de basisrente? Vraag om een variabel debetrente tarief gebaseerd op 1 of 3 maands Euribor. De banken zullen tegensputteren met het argument dat dit maatwerk alleen voor de grotere bedrijven bedoeld is. Maar de meeste banken bieden dit ook bij een RC krediet of lening vanaf € 750.000 – € 1.000.000. Indien u een variabel debetrentetarief heeft, vraag om de opbouw van het tarief zelf. Neem geen genoegen met alleen een rentepercentage. Het is belangrijk dat de bank aangeeft hoe hoog de liquiditeitstoeslag is die zij hanteren. Want als straks de rentemarkten weer genormaliseerd zijn MOET u die tijdelijke toeslag terugkrijgen. Laat u dat niet specificeren, dan krijgt u dat “kwartje van Kok” nooit meer terug.

U bent gewaarschuwd!

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: