Home > Bankzaken > Belastingbetaler houdt banken overeind.

Belastingbetaler houdt banken overeind.

Als ik deze column schrijf, is het nog vakantie en verblijf ik in een van de zuidelijke crisislanden. Terwijl ik met mijn gezin door een typisch Spaans dorpje loop, kijk ik even in de vitrine van een lokale bank. Hypotheekrente acht procent! Daar gaat mijn vakantiegevoel. Ik moet hier natuurlijk op reageren.

Banken krijgen hun inkoopgeld in de schoot geworden voor slechts 1%, aangereikt door de belastingbetaler. Bedoeld om hun aflopende schulden te herfinancieren. Daarnaast is er de roep van de Europese Banken Autoriteit om met deze goedkope middelen bankklánten weer van financieringen te voorzien (http://t.co/MXYS1uuf) en zo een tweede bankencrisis te voorkomen.

Commercieel kunnen ze dat geld in Nederland weer ‘kwijt’ met 400% marge (in Spanje dus 700%). Kortom, we geven de bankiers een uitgelezen kans om veel marge te maken en dus enorm te verdienen. De bestuurdersbonus is de komende jaren veilig gesteld.

Nu zijn andere sectoren ook in ‘zwaar weer’ gekomen, dus wat let de overheden om de bakkers gratis meel te verstrekken, de transporteurs gratis brandstof en de zorginstellingen gratis personeel?  Waarschijnlijk is de politiek er van overtuigd dat een Europa zonder banken geen bestaansrecht heeft. Bakkers, transporteurs, zorginstellingen en heel ondernemend Europa moet aan die stelling opgeofferd worden. Althans zo lijkt het. Die logica ontgaat mij.

Bruggink van de Rabobank zei het enige weken al ‘glashelder’. Banken moeten failliet kunnen gaan!(http://t.co/S6XSInD2) video op 38:20. Onze volksvertegenwoordigers kiezen er echter voor om ten koste van alles en iedereen de banken overeind te houden. De gevolgen van een failliete bank zijn immers niet te overzien, zo stellen zij. Maar wat weten deze volksvertegenwoordigers daar inhoudelijk nou eigenlijk van? Heel weinig tot niks, zo blijkt uit een onderzoek van een oud-collega: (http://t.co/bjjfoArU).

Kortom, de financieel specialist en insider, Bruggink, zegt het tegenovergestelde van de bancaire leken die wij regeringen noemen. Misschien moesten wij onderhand maar eens kundige volksvertegenwoordigers kiezen. Specialisten die financieel crisismanagement op hun CV hebben staan! Geen grappenmakers meer die in TV spelletjes en prietpraatprogramma’s hun (gebrek aan) kennis etaleren.

Bericht voor De Jager. Zie banken als ‘gewone’ ondernemingen, bemoei je er niet mee en laat de marktwerking zijn gang gaan. Of deel anders ook de meelzakken en jerrycans maar meteen én gratis uit. Dat is mijn bescheiden mening…… als leek!

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie