Home > Bankzaken > Bankbestuurders leveren 100% salaris in i.v.m. Kerstmis

Bankbestuurders leveren 100% salaris in i.v.m. Kerstmis

Bankbestuurders en bonussen. Een onlosmakelijk geheel, zo lijkt het. De nieuwe afspraken daarover zijn in de maak. De bonus mag niet meer gaan bedragen dan het vaste jaarsalaris van de bankbestuurders (http://tinyurl.com/bankenbonus) anders dreigt er een boete. Natuurlijk is zo’n aanpassing niet meer dan apekool. De bestuurder krijgt teveel bonus op zijn eigen privérekening en de bank (lees: de klant) betaalt de boete!

Ook gerespecteerd bankier Floris Deckers van Van Lanschot wist daar jaren geleden al zeer creatief meer om te gaan door dan maar gewoon zijn vaste jaarsalaris op te krikken met 30% (http://tinyurl.com/vanlanschot1) om daarna te roepen dat hij procentueel bonus had ingeleverd. Stoere taal van deze rekenmachine in krijtpak.

Bankier zijn is een vette baan

Los van het feit dat bankbestuurders in het (recente) verleden hun eigen vaste jaarsalarissen verhoogden, een bonusregeling blijft een “bubbelblazer”. Heb je wel eens nagedacht hoe bubbels ontstaan? De internetbubbel… de telefoniebubbel…en de bankenbubbel?

Mijn visie daarop is simpel. Als waarderingen hoger zijn dan de daadwerkelijke toegevoegde waarde, dan ontstaat er een bubbel. Aandelen van ICT-bedrijven die 20% stegen zonder dat de productiviteit van die bedrijven met 20% of meer steeg, betekende een bubbel. Salarissen van bestuurders die met 100% toenemen zonder dat zij een 100% EXTRA bijdrage leveren aan de bankenproductiviteit…. Tsja, dat is een bubbel.

De Graaibubbel

Is deze hebzucht uniek voor bankiers? Natuurlijk niet. Zo vertelde ik mijn collega overtuigd dat ik denk dat eenieder zo zijn prijs heeft. “Zet een plastic tas met € 1.000 bij een bushalte en van de eerste 10 voorbijgangers doen er 8 doen aangifte van de vondst. Bij € 10.000 zijn dat er nog 4 en er komt een bedrag dat niemand meer aangifte doet”. “Dat is een mooi metafoor”, gaf hij aan. “Maar weet je Frank, dat bankbestuurders zelf mogen bepalen hoeveel zij in die plastic tas stoppen?” Oeps!

Overigens ben ik niet anti-bonussysteem, maar heb wat moeite met het ongebreidelde graaien. Mensen op de werkvloer die daadwerkelijk uitzonderlijk presteren en/of produceren, mogen juist extra gewaardeerd worden. Ook middels bonus. Gebruik dat bijvoorbeeld in de zorg, niet bij de financiële instellingen.

Als we een bonusregeling bij Nederlandse banken dan toch niet afgeschaft krijgen, dan ben ik er een groot voorstander van om daar een “bonus- én malusregeling” te introduceren. Anders wordt het salaris van bankbestuurders een regelrecht clickfonds. Goede tijden, slechte tijden, maar de salarissen kunnen alleen maar omhoog. Nee, niet alleen omhoog. Wanneer ze er met de pet naar gooien, dan kan “de malusregeling” ook betekenen dat ze maximaal 100% van het vaste salaris moeten inleveren. Gaat jouw bankentoko richting financiële afgrond, dan zul je jouw gevulde spaarrekening moeten aanspreken. Salarissen worden dan over dat jaar immers teruggevorderd. Zou ze dat misschien wat minder hebzuchtig maken?

Met kerst in aantocht denk ik aan Dickens’ roman A Christmas Carol, het verhaal van Ebenezer Scrooge. Zelfs hij begreep het aan het eind…….. een mooie kerstgedachte.

Fijne dagen!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s