Home > Bankzaken > Sinterklaas en andere oud-topmannen

Sinterklaas en andere oud-topmannen

Sinterklaas is nog maar net het land uit. Ook ik heb ‘m op de wal uit staan te zwaaien. Naast mij stonden verschillende robuuste stuurlui.

Zo zag ik bijvoorbeeld Hans staan. Hij wuifde enthousiast, geanimeerd in gesprek met Herman. Ach, jullie kennen ze ook. Je weet wel. Hans Hoogervorst en Herman Wijffels ….. die “beste stuurlui die aan wal staan”.

Hans (oud-voorzitter AFM en oud-minister van Financiën) en Herman (oud-directievoorzitter Rabobank Nederland) hebben recentelijk weer van zich laten horen over de bankencrisis. Om met Hans te beginnen. Hij gaf bij de parlementaire commissie te kennen dat
“het werkelijke probleem met ING was dat ze gewoon (?) geen kapitaal meer hadden. Iedereen (?) kon zien dat ING, maar ook ABN Amro en Fortis uitgemergelde banken waren. Dit soort problemen zijn wereldwijd over het hoofd gezien. Dit hadden toezichthouders moeten zien, ook DNB”.

 Toezicht

Ter verduidelijking. De taak van de AFM is het houden van gedragstoezicht op de financiële markten. Gedragstoezicht houdt in dat erop toegezien wordt dat partijen correct handelen en hun partners van de juiste informatie voorzien. Bij zijn afscheid van de AFM gaf hij nog aan dat hij “er alle vertrouwen in had dat onze missie – het bevorderen van eerlijke en transparante financiële markten, in het belang van consumenten en beleggers – in goede handen was bij de mensen van de AFM.”

Wijze Herman uitte zich ook kordaat door vanaf de zijlijn te roepen dat “de financiële sector dienstbaar moet worden aan de samenleving en het kortetermijndenken moet laten varen. De sector heeft de afgelopen decennia “destabiliserend en parasiterend” gefunctioneerd”. Decennia, zegt u? Dat is interessant en vreemd. Maar wie was er dan van 1986-1999 voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland? Juist. Uzelf, toch?

 Geheugen

De goed heiligman is écht op leeftijd, dus dat zijn geheugen hem af en toe in de steek laat, snap ik als geen ander. Maar als je pas 55, respectievelijk 69 jaar bent?

Kortom. De specialisten, betweters en deskundigen van nu, blijken de hoofdrolspelers van toen. “Is de stoel naast de driver’s seat dan toch comfortabeler?” Dat schoot er door mijn hoofd toen ik die andere oude man in de mist zag verdwijnen.

De boot van Sinterklaas was inmiddels echt uit het zicht verdwenen. Enigszins verkleumd liep ik terug naar mijn auto en dacht bij mezelf. “Ik geloof in Sinterklaas, maar die andere twee? Ik weet het niet”.

 

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: