Home > Bankzaken > Bankregeltjes voor MKB Nederland

Bankregeltjes voor MKB Nederland

Recentelijk viel mijn oog op een artikel waarin het Institute of International Finance, zeg maar het internationale bankenclubje, aangaf dat zij uitstel willen van de nieuwe, strengere regelgeving voor banken. Banken willen vrije marktwerking. Geen bemoeienissen van de politiek, maar wel hun geld!

In hun brief aan de G20 stellen zij dat er een stevige rem zal komen op de economische groei en banenaanwas, indien banken moeten voldoen aan de hogere kapitaalvoorwaarden. Natuurlijk heeft die brief niets te maken met het feit dat banken de ruimte willen houden om op basis van hogere risico’s, hogere rendementen te (gaan) maken. Ook heeft het niets te maken met het feit dat zij moeite zullen hebben om aan de nieuwe regelgeving te gaan voldoen. Sterker nog.

Banken willen zelf juist héél graag aan de strengere regels voldoen, maar zij hebben het beste voor met MKB Nederland. Ze willen ons doen geloven dat strengere bankregels niet goed zijn voor ondernemend Nederland. Banken weten immers heel goed wat goed is voor ons, zo is gebleken vanaf 2008.

Daarnaast zijn zijzelf experts als het gaat om regeltjes. Al die kennis over voorwaarden en regeltjes hebben banken vastgelegd in eigen bankregels….. hun bankvoorwaarden. Voorwaarden waaraan jij en ik moeten voldoen als wij klant willen worden van de bank. Een kleine bloemlezing uit de bankvoorwaarden in de praktijk, zogenaamd bedoeld ter bescherming van de belangen van hun klanten.

Indien een onderneming een bedrijfsfinanciering wenst af te nemen, dan tekent deze bij de grootbanken ook voor Algemene Voorwaarden met artikelen, waarin staat dat deze banken te allen tijde de financieringslimiet, de rente, de provisies, de berekeningsmethode, de rentebetaaldagen en aflossingsschema’s éénzijdig aan kan passen. Letterlijk!

Lees: Jouw bank is autodealer en je koopt een auto. In de offerte staat dat de prijs van de bestelde auto bij aflevering 15% hoger kan zijn als de zon schijnt, de kleur niet gegarandeerd wordt en benzinemotoren kunnen veranderen in dieselmotoren als de dealer dat beter uitkomt. Autoverkopen zouden kelderen, toch?

Kan het nog zotter? Jazeker. Een bevriend ondernemer heeft last van economische tegenwind en presteert al enige jaren cijfermatig slecht. Al die tijd is zijn onderneming in staat gebleken om de aflossingsverplichtingen en rentebetalingen aan de bank te voldoen. Conform bankvoorwaarden is de bank toch gerechtigd de financiering op te zeggen. Dat is al enigszins twijfelachtig, maar nu de apotheose. Terwijl de bank zélf de bedrijfsfinanciering opzegt, ligt in de bankvoorwaarden vast dat de bank deze klant ook nog eens een serieuze boeterente in rekening kan brengen i.v.m. het vervroegd aflossen van de bancaire financiering. Pardon?

“Stel”, zeg ik tegen de accountmanager, “dat jij ontslagen wordt bij de Rabobank en je moet per direct jouw leaseauto inleveren. Hoe redelijk zou jij het dan vinden als Athlon Car Lease de resterende 26 leasetermijnen bij jou, privé, blijft incasseren?”

Tsja, dat was natuurlijk echt anders. Regels gelden liefst alleen voor klanten, niet voor banken. Commissie Maas concludeerde in 2009 dat banken hun klanten meer centraal moesten stellen. En dat doen banken ook wel, maar alleen als het om betalen gaat….!

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: