Home > Bankzaken > Wij, van de bank, adviseren WC eend.

Wij, van de bank, adviseren WC eend.

Wat zijn actuele “bankonderwerpen”? De bankencrisis? Dexia? De herkapitalisatie van Franse of Duitse banken? Daar wordt volgens mij al genoeg over geschreven. Wat zeker ook actueel is, zijn de dagelijkse contacten van ondernemers met hun huisbankier.

Mij wordt wel eens gevraagd of ik in mijn communicatie niet te veel partij kies voor de ondernemer en de banken te weinig ontzie. “Want je hebt de bank toch wel steeds nodig”, zo luidt regelmatig de feedback van ondernemers op mijn columns.

Ondernemers schromen niet om al hun ándere toeleveranciers van producten en diensten regelmatig aan te scherpen in onderhandelingen, maar banken ontspringen daarbij steevast de dans. De leaseauto wordt uitonderhandeld tot aan een derde buitenspiegel en zelfs een tweede trekhaak.

Switchen

Ook het switchen van energiemaatschappij is al geen uitzondering meer als de tarieven beduidend beter blijken. Maar bankzaken bespreekbaar maken en zelf wensen uiten of eisen stellen? Niet echt!

Waar komt toch die angst voor de banken vandaan? De toverwoorden voor deze terughoudendheid zijn onbekendheid met de materie en een gevoel van afhankelijkheid.

Een ondernemer in sportartikelen weet alles van turntoestellen en boksballen, maar is vaak geen specialist op het gebied van bedrijfsfinancieringen, rentederivaten en betalingsverkeer. Logisch.

De bankiers maken graag gebruik van hun kennisvoorsprong, etaleren die ook met moeilijke en Engelse termen en krijgen daarmee regelmatig hun (ogenschijnlijk) moeilijke producten verkocht. Het is de bankenspecialist versus de bankenleek.

Doorvragen

Op hun beurt vragen ondernemers niet altijd door bij onbegrepen offertes en tekenen dus voor producten en diensten die niet goed aansluiten bij hun daadwerkelijke behoefte.
Te hoge prijzen, verplichte cross-selling, klantonvriendelijke voorwaarden en eenzijdige bankvoorwaarden…. ik kom het allemaal tegen. Getekend door slimme ondernemers.

Maar de grootste drempel in bancaire onderhandelingen is het gevoel van afhankelijkheid. Zeker de afgelopen 3 jaren. Termen als “noodzakelijk kwaad” of opmerkingen als “of ik nu door de hond of de kat gebeten wordt” klinken mij zeer bekend in de oren.

Ik begrijp best dat wanneer een onderneming 3 verliesjaren achter de rug heeft, een herfinanciering geen gesneden koek is. Ook ik wacht absurd lang in de wachtkamer van de huisarts als ik iets mankeer, omdat ik denk afhankelijk te zijn van de arts voor mijn gezondheid. Maar zelfs daar zijn grenzen aan.

Moeite

In alle andere gevallen moet een ondernemer opkomen voor een redelijke, billijke en respectvolle aanbieding van de bank, zo is mijn overtuiging. Een bank is en blijft immers een toeleverancier als alle anderen, die veel moeite zou moeten doen om haar klanten optimaal en fair te bedienen.

Daarnaast weet je best dat accountmanagers van banken verkopers zijn of minstens adviseurs van hun eigen producten. “Wij van WC eend, adviseren WC eend” is misschien een oude reclameslogan die simpel klinkt, maar deze kreet is transparanter en eerlijker dan menig bankadvies. Koot en De Bie wisten dat tientallen jaren geleden al leuk uit te drukken: http://www.youtube.com/watch?v=8uhG0sx6P0k

Kortom, beste ondernemers. Voor een nieuwe auto ga je naar twee dealers, je kiest je eigen huisarts en je bent niet zomaar lid van de eerste de beste sportclub.

Schroom nu eens niet om de huisbankier uit te dagen alerter mee te denken en dat je ook daar een bewuste keuze in maakt. “Je kunt het”, zou Alfred Jodocus Kwak zeggen!!

 

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
 1. John
  9 februari 2012 om 10:20 am

  Die angst lijkt mij heel eenvoudig verklaarbaar: Als de bank de stekker er uit trekt, kun je in veel gevallen je bedrijf wel vergeten en een faillissement zit niemand op te wachten. Dat is misschien wel te vaak ‘not done’ in 0031.

  En vaak heeft de bank de ondernemer ook gewoon in de tang. Bekend zijn toch wel de verhalen van bekende tot zeer bekende ondernemers die zelfs door de bank zo klem gezet werden dat ze gedwongen werden delen van hun bedrijf te verkopen om te kunnen overleven? Schandalige verhalen over machtsmisbruik door banken zijn er ook legio, en blijkbaar is niemand in staat hier wat tegen te doen.

  Een paar voorbeelden uit eigen praktijk:
  Een startend ondernemer, en dan praat ik nog over de tijd dat ‘alles’ kon, kreeg bij de bank waar hij al meer dan 35 jaar bankierde in het eerste gesprek een heel duidelijk ‘nee’ te horen. Dat was een enorme klap voor hem, omdat hij dat absoluut nooit verwacht had, en hij is er een week goed ziek van geweest. De reclame van de bank sloot bepaald niet aan bij de werkelijkheid.

  Bij de tweede bank waar we aanklopten was het binnen 20 minuten helemaal rond, en binnen 3 dagen had hij het geld om te starten. Zo kan het dus ook.

  Op het moment is het helemaal dramatisch.
  We komen met een prima financieringsvoorstel, lage risicos, maar krijgen bij de bank te maken met een ‘adviseur’ die, ondanks zijn leeftijd, duidelijk nog nooit in deze branche had gewerkt. De traagheid en onkunde van de bank resulteerde er uiteindelijk in dat de objecten die we wilden financieren al verkocht waren.

  Toen de bank uiteindelijk over de brug kwam eisten ze een onderpand van 7x de financiering. Dat heeft niets meer te maken met fair zakendoen, maar alles met puur machtsmisbruik.

  De laatste gaat over het inkopen in een onderneming. Een werknemer wil zich inkopen en het bedrijf, de ondernemer en de werknemer, zijn al jaren klant bij deze bank. Alle cijfers zijn bekend, de uitstekende terugverdienmogelijkheden zijn duidelijk, en toch durft deze bank ‘nee’ te zeggen, tot verbijstering van beiden.

  En ja, helaas betreft het in alledrie de gevallen dezelfde bank.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: