Home > Bankzaken > Japan: De energieprijzen mogen met 800% stijgen….

Japan: De energieprijzen mogen met 800% stijgen….

In mijn vorige column schreef ik dat de bankklanten werkelijk voor alle kosten moeten opdraaien. Zelfs voor de kosten van onkunde van de bankbestuurders.

Die column heeft bij vele personen nogal wat emoties los gemaakt, getuige de vele en persoonlijke reacties. MKB-ondernemers met een bancaire financiering begrepen de strekking van mijn tekst. Sommige (zeg gemakshalve maar even) niet-MKB’ers begrepen de bedoeling van mijn column wat minder of zelfs helemaal niet.

Deze laatste groep stelt dat het absoluut normaal is dat de eindgebruikers altijd opdraaien voor alle gemaakte kosten. Natuurlijk ga ik daar een heel eind in mee. Totdat de redelijkheid en billijkheid zoek is of zelfs de doorbelasting van gemaakte kosten complete onzin is.

De personen, instellingen of adviseurs die de stelling aanhangen dat de klant uiteindelijk altijd zijn portemonnee dient te trekken, vinden dan waarschijnlijk het volgende ook normaal.

Ramp

In april 2010 vond er een grote ramp plaats in de Golf van Mexico met een boorinstallatie van het vroegere British Petroleum. Stel dat dit bedrijf vervolgens de literprijs van de brandstof aan hun pomp met 1,10 euro verhoogt, dan verhalen zij zo de kosten van deze ramp op de uiteindelijke afnemers. Net als de banken nu.

Zo heeft de eigenaar van de ondeugdelijke kerncentrale in Fukushima, Tepco, een megaverlies geleden door de kernramp in maart van dit jaar.

De prijs per kWh in deze regio zal dan ook met tenminste 800 procent verhoogd moeten om de kosten van deze ramp goed te maken. De huishoudens aldaar zullen dat maar moeten begrijpen. Net als de bankklanten.

De eigenaar van Twin Tower nummer 7, WSP Cantor Seinuk, is exact 10 jaar geleden zijn inkomstenbron (verhuur van kantoorruimte in Manhattan, NY) kwijtgeraakt en was niet verzekerd tegen terrorisme.

De huurprijs in zijn volgende kantoortoren zal dan ook met tenminste 1100 procent omhoog moeten om de geleden schade te vergoeden. Huurders vinden dat zeer waarschijnlijk geen punt en trekken spontaan en zonder klagen hun wallet.

Marge

Zo betalen de zakelijke klanten bij alle Nederlandse grootbanken nog steeds een extra rentemarge als zij een bancaire financiering hebben in de vorm van een Rekening Courant Krediet. De zogeheten liquiditeitstoeslag van plusminus 0,50 procent.

Het argument van de banken is dat banken, door het onderlinge wantrouwen, minder genegen zijn om elkaar geld te lenen. Bij het principe van vraag en aanbod betekent dat automatisch een hogere (inkoop)prijs, die zij vervolgens moeten doorberekenen aan de klanten. Waarom dat zou moeten, begrijp ik overigens niet als ik de recente winstcijfers van de Nederlandse banken zie.

De banken zeggen nu al ruim 2,5 jaar dat deze opslag tijdelijk is. Hopelijk is dat niet zo tijdelijk als het “kwartje van Kok” in de brandstofprijs.

Lijk

Mijn kanttekeningen bij die extra debetrentemarge zijn simpel. Uiteindelijk hoeft de klant toch niet te betalen voor het onderlinge wantrouwen tussen banken, dat zij zelf én veroorzaakt hebben én gevoed hebben door vanaf oktober 2008 iedere keer maar mondjesmaat interne informatie te verschaffen.

Iedere kwartaal kwam er een nieuw financieel lijk uit de bank… uh kast.

En als het op peil houden van de eigen liquiditeitspositie zo moeilijk en duur is, waarom betaalt de ING de Nederlandse overheid dan ongevraagd 3 miljard euro te vroeg terug? Hadden ze met een deel daarvan niet beter de ING pensioenpot per 1 september kunnen verhogen conform CAO?

Degene die het weet, mag het zeggen. Het ING bestuur is uiteraard uitgesloten van deelname aan deze prijsvraag.

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: