Home > Bankzaken > ’t Is groot, grijs en vergeet nooit iets. Nee, geen olifant.

’t Is groot, grijs en vergeet nooit iets. Nee, geen olifant.

Mijn ervaring is dat ondernemers vaak redeneren dat “een bankier een paraplu (zekerheden) vraagt voordat zij de financiering verstrekt, maar deze intrekt zodra het gaat regenen (bij slechte bedrijfsresultaten)”. Ik spreek zelf dan ook steeds vaker over een parasol i.p.v. paraplu.

Een discussie aangaan met de huisbankier over zakelijke zekerheden kan nuttig zijn, maar vaak ook niet. De meest gebruikelijke, zakelijke zekerheden zijn bijvoorbeeld hypothecaire inschrijving op het bedrijfspand, verpanding van debiteuren, voorraden en inventaris en misschien zelfs een persoonlijke borgtocht.

Indien jouw onderneming onverhoopt afstevent op een negatief vermogen en enkele jaren van negatieve resultaten en/of cashflow, dan kan de bank zelfs aanvullende zekerheden vragen. Bij goede tot zeer goede bedrijfsresultaten geeft een bank echter zélden of nooit spontaan zakelijke zekerheden aan je terug.

Wat is nou nuttig en wat is nou niet nuttig in deze discussie met de huisbankier?

Niet nuttig:

  • bij goede bedrijfsresultaten zakelijke zekerheden terug vragen, waar je vervolgens niets mee doet of kunt doen. Ik zeg vaak: “met een vrijgegeven verpanding van debiteuren kun je bij de supermarkt toch niet betalen”.
  • discussiëren over de bancaire dekkingswaarden van aangeboden zekerheden. De accountmanager van de bank is geen beleidsmaker en hanteert daarom standaard dekkingswaarden bij financieringen. Dus financiert hij 75% van de executiewaarde van een pand, 60% op debiteuren, 40% op betaalde voorraden etc. Hij mag dat simpelweg niet veranderen, dus is een discussie daarover zinloos.
  • desgevraagd aanvullende zekerheden bieden, zonder onderhandelingsresultaat voor de onderneming (bv lagere debetrente). Je geeft iets, dus moet je er wat voor terugvragen.

 Wel nuttig:

  • extra zekerheden bieden mét onderhandelingsresultaat. Denk daarbij aan continuering van de bedrijfsfinanciering, lager debetrentetarief, uitgestelde aflossingsschema’s etc.
  • zekerheden terug vragen die extra financieringsruimte elders bieden. Bijvoorbeeld het vrijgeven van de hypothecaire inschrijving op uw bedrijfspand. Misschien kun je daarmee een vele gunstigere en aanvullende financiering regelen bij de concurrent van de huidige huisbankier. Of bijvoorbeeld het laten vrijgeven van een persoonlijke borgtocht bij goede bedrijfsresultaten. Dat vermindert de privé aansprakelijkheid.

Kortom, onderhandelen over zakelijke zekerheden kan zeer nuttig zijn, maar is een sport op zich. Weet wat je vraagt of biedt. Overvraag vooral niet. Mogelijk staat dat toekomstige onderhandelingen in de weg.

Banken zijn immers net olifanten: groot, grijs en vergeten nooit iets.

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: