Home > Bankzaken > Zakelijk succes? Kus je vrouw ieder jaar onder de kerstboom!

Zakelijk succes? Kus je vrouw ieder jaar onder de kerstboom!

Hoe niet-zakelijke prblemen, de zaken wél kunnen verstoren.

 Al uw zaken en wensen liggen goed vast in testament, statuten en aandeelhoudersover-eenkomst. Klinkt logisch en goed. Toch? Mooi, dan nu de praktijk.

Een van mijn relaties heeft twee mede-aandeelhouders naast zich. Hij is vele jaren getrouwd. Daarnaast werken én zijn zoon én zijn dochter in de onderneming. In een kennismakingsgesprek vroeg ik hem of zijn kinderen getrouwd waren en dat was ook zo. Sterker nog, zijn schoondochter en schoonzoon werkten goed en hard mee in het bedrijf. Op mijn volgende vraag werd het beduidend stiller. Als het huwelijk van jouw kinderen onverhoopt misgaat, mogen de schoonzoon en/of –dochter dan in het bedrijf blijven werken of wil je hun ruzie in jouw kantine hebben? “En” was mijn volgende vraag, “verdienen jouw kinderen beiden evenveel? Want je wil de een toch niet benadelen ten opzichte van de ander”. Het bleken ongemakkelijke vragen.

Oplossing: Nu zaken en emoties in goede banen lopen is het wijs een familiestatuut op te (laten) stellen in samenwerking met een externe deskundige.

Zijn bedoeling was ook om de kinderen, na hem, in het bedrijf te laten participeren. Zijn aandelenpakket zou na zijn overlijden fifty-fifty overgaan op zijn twee kinderen en hij had dat ook zo vastgelegd in zijn testament. Goed geregeld. Na bestudering van de statuten bleek echter dat mijn klant een aanbiedingsplicht had aan zijn twee zakenpartners niet alleen bij in leven zijn. Ook zouden zijn aandelen bij overlijden (op basis van een afgesproken formule) aangeboden moeten worden aan de achterblijvende aandeelhouders. Voor de duidelijkheid, dat zijn NIET zijn kinderen. Helaas niet zo goed geregeld dus.

Oplossing: Leg de wensen vast in een aandeelhoudersovereenkomst en laat deze individueel vergelijken met het bestaande testament en de vastgelegde statuten.

Voor zover ik weet, heeft mijn klant nu geen vriendin en gaat zijn huwelijk goed. Mocht dat echter in de toekomst anders blijken te zijn dan heeft hij ook een financiële uitdaging. Zoals meeste ondernemers is ook hij gehuwd op basis van huwelijkse voorwaarden. Vaak bedoeld om zakelijke en privé belangen en risico’s te splitsen. De afgelopen 7 jaar is mijn klant ieder jaar met kerst iets belangrijks vergeten: het periodieke vereveningsbeding! De bedoeling hiervan is dat de beider inkomsten jaarlijks worden verrekend. Indien de jaarlijkse frequentie niet wordt nagekomen, dan is de kans aanzienlijk dat een eventuele verdeling geschiedt op basis van gemeenschap van goederen in plaats van op basis van huwelijkse voorwaarden. Dus inclusief eventueel opgebouwd vermogen in de besloten vennootschap.

Oplossing: Regel dit jaarlijks en laat dit artikel ook aan uw partner lezen!

Kortom, ondernemen is hard werken. Negatieve (privé) emoties komen het resultaat niet ten goede. Regel daarom bovenstaande, belangrijke zaken goed. Trek er tijd voor uit en neem een adviseur in de hand die het overzicht heeft. Doe dat nu, nu het (nog) goed gaat!

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: