Home > Bankzaken > Verliefde ondernemers willen geen contracten!

Verliefde ondernemers willen geen contracten!

Als een jong volwassene verliefd wordt op een ander loopt hij/zij met het hoofd in de wolken. Wanneer U dan gaat vertellen dat een samenlevingscontract veel financiële en emotionele ellende kan voorkomen, wordt U uiteraard weggewuifd en zelfs uitgelachen. “Kom op zeg, wij worden samen 110 jaar!” 

Als een ondernemer NU een goed en enthousiast idee heeft en hij/zij vindt een mede-aandeelhouder om dit zakelijk op te zetten en uit te bouwen, dan lopen zij met het hoofd in de wolken. Wanneer U dan gaat vertellen dat aandeelhoudersovereenkomsten en (familie)statuten veel financiële en emotionele ellende kan voorkomen, is het resultaat hetzelfde!

U stort samen een bedrag op de bank, begint een gezamenlijke BV, maakt een plan en gaat aan de slag. En als het dan niet goed gaat over 12 maanden, dan “kunnen we toch gewoon uit elkaar”. Toch? 

Maar ….. wat is de definitie van goed? Een omzet van € 3 miljoen, de verkoop van 250.000 producten, het behalen van 60 nieuwe klanten, een nettowinst van € 50.000 of het verkopen in 10 landen? En wat is uit elkaar gaan? Koopt de een de ander uit of andersom en tegen welk bedrag?   U kunt bijvoorbeeld overeenkomen dat het bedrag dat u de ander biedt om hem/haar uit te kopen, gelijk is aan het bedrag op basis waarvan de ander U ook mag uitkopen. Zo weet U dat de U geboden prijs altijd reëel is. Vergeet dan daarna ook niet om de gemaakte kosten en maandelijkse salarissen/ inkomsten  met elkaar te verrekenen. Immers gelijke monniken, gelijke kappen.

Kortom, wilt U geen financiële flater slaan na de “wittebroodsweken” en wilt U volgend jaar ook nog (zakelijk) bevriend zijn, dan is het wijs om NU toch een overeenkomst op te (laten) stellen. Belangrijker misschien wel is om over de praktische invulling daarvan eerst samen te overleggen. Standaard notarisakten en -statuten voorzien niet in bovengenoemde definities van “goed”, dus gezond verstand gaat boven alles.

Maar U moet Uzelf, als verliefde ondernemer, dwingen om het vast te WILLEN leggen. Zo is een langdurende relatie beter gewaarborgd en kunt U bij het 25-jarig bestaan van de nieuwe BV een gouden horloge kopen…. voor de ander.

Advertenties
Categorieën:Bankzaken
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: